Látnivalók

Prater

Bécs 2. kerületében található Bécs egyik legnagyobb zöldterülete, a Prater. Teniszpályák, egy golfpálya,lóversenypálya,kerékpárpálya,sűrű kerékpárút-, és sétaúthálózat szolgálja a bécsiek kikapcsolódását.Itt található Bécs híres vidámparkja,amely 1766-ban nyitotta meg kapuit, és ezzel a világ egyik legöregebb vidámparkjának számít.Régi játékai,köztük Bécs egyik szimbóluma, az 1896/97-es, 67 méter magas óriáskerék (Wiener Riesenrad) idézi a múltat, de persze modern vidámparki játékok is megtalálhatóak itt. A Prater vidámparkja 250 attrakciót kínál a szórakozni vágyóknak.

Schönbrunn

Schönbrunn Bécs, és egész Ausztria legismertebb látványossága. Az Osztrák-Magyar Monarchia volt kastélya, “Ausztria Versailles-a”, egykor az udvari élet központja ma már bárki számára látogatható. Itt visszamehetünk a történelemben, és elképzelhetjük, milyen volt a királyi udvartartás élete a 18-19. században. A gyönyörű barokk stílusú palotát, Mária Terézia kedvenc palotáját a 17. század végén kezdték építeni, de csak 1780-ra készült el, és azóta lényegében változatlan. A palota 1400 helyiségéből a 40 legszebb vezetés nélkül látogatható. Nem szabad kihagyni csodálatos kertjének megtekintését se, mely pazar ösvényeivel, virágágyásaival, fasoraival, sövénylabirintusával, és rózsakertjeivel akár órákig tartó sétára csábít, és itt található Bécs állatkertje is. A bécsi Schönbrunni kastélyt évente másfél millióan keresik fel, fantasztikus kertjét pedig további 5,2 millióan látogatják.

Hundertwasserhaus

A 2000-ben elhunyt híres osztrák építész, Friedensreich Hundertwasser első munkája a Hundertwasserhaus Bécs 3. kerületében található, és 1983-tól 1986-ig épült. A különleges, színes, a természet és az ember kapcsolatát jelképező épület nagyon messze áll egy szokványos építménytől. A házban 52 lakás, 4 iroda, és 16 magán, és 3 közös terasz található, mintegy 250 fa és bokor díszíti.

Staatsoper:

Mozart Don Juan operájának lágy dallamaival nyílt meg a Bécsi Állami Operaház 1869. május 25.-én. Bár az épület a bécsi udvar pompáját, és gazdagságát hirdette a világnak Ferenc József, Habsburg uralkodó ízlését és a bécsiekét sem sikerült megnyernie a neoreneszánsz épületnek. A második Világháború során több már bécsi intézményhez hasonló az Operaházat is bombatalálat érte, mely után jelentős renoválásra, átépítésre volt szüksége. Az új nézőtérrel rendelkező Staatsoper 1955.november 5.-én fogadta első vendégeit, akiket Beethoven Fideliójával kápráztattak el.Öt bronzszobrot :Hősiesség, Dráma, Fantázia, Humor, Szerelem, valamint a fő lépcsőház márványlépcsője mellén elhelyezkedő szobrokat, domborműveket, s a teaszalon meghitt szobácskáját. A Bécsi Állami Operaház legfényesebb ünnepe a húshagyókedd előtti utolsó kedden megtartott Bécsi Operabál, melyet hagyományosan keringővel nyit meg a felső tízezerhez tartozók fiataljai. Kiemelkedő rendezvényként említhető még meg a bécsi karnevál.

Museumquartier:

Ki hinné ma már el, hogy a világ egyik legnagyobb jelenleg működő múzeumkomplexumának épülete eredetileg istálló volt. Az épület megépítésére VI. Károly adott utasítást.1990-ben újabb átalakítások.2001-től széles szolgáltatásokat,és kulturális rendezvényeket szervez a bécsiek és az érdeklődök számára.A mai főépületben megtalálható a Kunsthalle, különböző színházak, valamint a Ludwig Alapítvány Modern Művészetek Múzeuma is. Az egykori istállóból mára kedvelt turistacélpont vált, ugyanakkor a helyiek is szívesen meglátogatják a környék kiváló kávéházait, illetve a különböző rendezvényeket.A főépület mellett a lóistállók is hasznosításra kerültek,ma itt kulturális szolgáltatásokat nyújtó helyiségek találhatók.

Volksoper:

A Volksoper a Staatsoper mellett Bécs kiemelkedő Operaházainak egyike. Iparmágnások által létrehozott alapítvány pénzéből épült. Homlokzata a mai napig teljesen megőrizte az építéskor kialakított hangulatot, és formát.Az előadások palettája széles körű, egyaránt felvonultat vígoperákat, zenés-táncos darabokat és operetteket is.

Albertina:

A Földön legnagyobb becsben tartott nyomat-, grafikai és akvarell gyűjteményét őrzi az Albertina néven ismertté vált palota. Az épület érdekes nevét Albert szásztescheni hercegről kapta a nevét. Bár nincs állandó kiállítása a kiállítások mindig felvonultatnak egy-egy ritkaságszámnak mondható Dürer, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Raffaello vagy Rubens által készített rajzot is.A hajdani Mária Terézia palotát mindenképpen érdemes meglátogatni a képzőművészetek iránt érdeklődő sőt rajongó látogatóknak

 

Leave a comment